Stoni fudbal

Grupa mladih Parižana igraju stoni fudbal u kafiću 1958 godine.

Malo je verovatno da će stoni fudbal ikad postati olimpijski sport, isto su mislili i za odbojku na pesku jedno vreme. Alexandre de Finesterre španski reditelj i pesnik ima mnogo pratilaca koji tvrde da je on prvi dobio ideju o stonom fudbalu 1937 godine dok se dosađivao u bolnici Baskije regiji Španije, sa povredama koje je zadobio od bombardovanja u Španskom građanskom ratu. Pričao je sa lokalnim stolarom Francisco Javier Altuna, o izgradnji prvog stola za stoni fudbal inspirisan konceptom stonog tenisa.

Međutim patenti za slične igre postoje iz davne 1890-te godine, igru stoni fudbal koju znamo danas je izmislio Harold Searles Thorton i patentirao u 1923 godini u Engleskoj. Ideja je zamišljena posle fudbalskog meča Tottenham Hotspur-a čiji je on bio strastveni navijač. Hteo je da smisli igru koja bi mogla da se igra u kućnoj varijanti. Inspiracija je došla od kutije za šibice polažući drvca preko kutije i tako formirajući osnovu igre.

Njegov ujak je posetio Harolda i odneo inspiraciju nazad u Ameriku gde ju je i patentirao 1927 godine.

Stoni fudbal je ponovo došao na Američke obale zahvaljujući Lawrence Patterson-u, koji je bio stacioniran u Zapadnoj Nemačkoj pri Američkoj vojsci ranih 1960–tih godina. Videći da je stoni fudbal veoma popularan u Evropi, Patterson je potpisao ugovor sa proizvođačem u Bavariji, da naprave mašinu po njegovoj specifikaciji za izvoz u Ameriku. Prvi sto koji je uvezen na Američko tlo je stigao 1962 godine i Patterson je istog trenutka patentirao ime ''Foosball’’ u Americi i Kanadi.